Професії, яким навчають в ПТУ№ 49

На базі 9 класів, термін навчання 3 роки

- тракторист-машиніст с/г виробництва, водій  автотранспортних засобів (категорія “С1”);                     

- електромонтер  з  ремонту  та  обслуговування ектроустаткування, водій автотранспортних  засобів  (категорія “С1» ) ;

- кухар,  кондитер ;

На базі 11 класів, термін навчання 10 місяців

- тракторист-машиніст с/г виробництва, водій  автотранспортних  засобів (категорії “С1”);     

- електромонтер з  ремонту  та  обслуговування  електроустаткування, водій  категорії “С1”;

- кухар,   кондитер ;

- оператор  комп’ютерного  набору, секретар керівника;

- електрозварник  ручного  зварювання,  водій  автотранспортних  засобів (категорії “С1” ).

Перелік документів для вступу

Для  навчання  в  училищі  необхідно  подати  такі  документи:
-         заява
-          свідоцтво  про  освіту
-          свідоцтво  про  народження (копія) або паспорт (копія)
-          довідка  про  склад  сімї
-          ідентифікаційний  номер
-          характеристика
-          медична  довідка  (  0-86-у )
-          фотокартки  3 х 4  - 6 шт.

 

-          папка  +  2  конверти.  

Про професію "Кухаря-кондитера"

Кухар - кондитер

Ку́хар - це людина, яка професійно готує їжу для інших людей, як правило, в закладах громадського харчування.
 Кухар готує супи, другі страви, іншу їжу, знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти готові страви. Організовує зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних норм. Попри те, що кухар на підприємствах громадського харчування користується встановленими рецептами страв, він може вносити до них зміни в залежності від якості сировини і контингенту споживачів. Працює в приміщенні, в умовах підвищеної температури.
Для роботи кухарем потрібна санітарна книжка.
Професію кухаря можна здобути в спеціальних коледжах, середньотехнічних навчальних закладах та професійно-технічних училищах.
Різновиди професії:
Шеф-кухар
Складає заявки на необхідні продовольчі товари, напівфабрикати і сировину, забезпечує їх своєчасне отримання зі складу, контролює терміни, асортимент, кількість і якість їх надходження і реалізації. Забезпечує на основі вивчення попиту споживачів різноманітність асортименту страв і кулінарних виробів, складає меню. Здійснює постійний контроль за технологією приготування їжі, нормами закладки сировини і дотриманням працівниками санітарних вимог і правил особистої гігієни. Здійснює розстановку кухарів та інших працівників виробництва. Складає графік виходу кухарів на роботу. Проводить бракераж готової їжі. Організовує облік, складання і своєчасне подання звітності про виробничу діяльність, впровадження передових прийомів і методів праці.
Кухар-кондитер
Спеціалізується на кондитерських виробах.
Кухар-технолог
Організовує процес приготування продуктів. Визначає якість сировини, розраховує його кількість для отримання порцій готових продуктів, калорійність добового раціону, складає меню та прейскуранти. Розподіляє обов'язки в бригаді кухарів. Контролює процес приготування кулінарної продукції, розробляє рецепти нових фірмових страв і складає на них технологічні карти. Оформлює необхідну документацію, інструктує кухарів. Веде повний облік матеріальних цінностей, обладнання, сировини, готової продукції.
Кондитер - це професійний кухар, що створює кондитерські вироби, десерти, та іншу запечену їжу. Представників цієї професії можна зустріти у великих готелях, ресторанах і пекарнях. Рідше кондитером називаєтьсялюдина, чий бізнеспов'язаний з продажем кондитерських виробів.
Професійний кондитер презентує традиційний французький крокембуш.
Кондитер займається приготуванням різних видів тіста, начинок, кремів по заданій рецептурі. Випікає і прикрашає продукцію. Це високоякісні, різноманітного виду, смаку та аромату харчові продукти. Більша частина робіт виконується вручну за допомогою спеціальних інструментів, перетворюючи професію кондитера в мистецтво.
Це складна професія яка потребує не лише естетичного смаку та художніх здібносте й відробітника, але багатьох знань та вмінь, передбачає як ручну, так і механізовану роботу за допомогою автоматичних приладів та устаткування: маслорізка, пекарні, змішувачі, ножі, котли, духові шафитощо. Проводить дуже багато різноманітних операцій: фільтрацію, вимірювання, виготовлення тіста, випікання тощо. Професія кондитера - широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення, творчого пошуку.
Працювати кондитером може не кожний. Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кондитер повинен мати хороший невербальний інтелект, високий рівеньоперативної пам'яті, концентрації та стабільності уваги, вміння переключати та розподіляти увагу, мати розвинуте наочно-дійове та просторове мислення. Також мати стійкий інтерес до художньої діяльності, здібності до професій типу "людина - художній образ": добре ліпити, малювати; розвинену творчу уяву. У кондитера повинна бути розвинена тактильна, м'язова та температурна чутливість, хороший нюх, слух, смак, правильне відчуття кольору, хороша зорова та моторна координація, високий ступінь координації рухів рук.

Крім цього кондитер зобов'язаний знати терміни та умови зберігання інгредієнтів та готових продуктів.

Про професію "Тракториста-машиніста"

Професія «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва»

Здавна побутує серед людей мудрий вислів, що справжнє щастя із землі проростає. Від неї, землі-матері, землі-годувальниці, все життя, сила і достаток. А дорога до поля розпочинається з навчальних лабораторій ліцею, де наші механізатори отримують міцні знання, щоб своє життя присвятити найголовнішій справі — вирощувати хліб.

 Історія професії

У часи, коли придумали цю машину, більшість фахівців, що працювали зі складною технікою, називали машиністами. Це було нововведення і ніхто не відрізняв, яку роботу виконує машина , оскільки їх бачили не всі і дуже рідко. Трактор був винайдений у XIX столітті. Тоді ж з'явилися і перші машиністи. Винахідники, в першу чергу, думали про те, як полегшити працю селян, а, отже, і трактори придумали для роботи в сільському господарстві. Така тенденція зберігалася аж до 30-х років ХХ сторіччя. Пізніше на таку техніку почали встановлювати й інші функціональні інструменти, які почали застосовувати в гірській промисловості і будівництві.

 

Професія тракторист-машиніст –

найпоширеніша серед сільських жителів

Перелічити усі обов’язки тракториста не легко. Для нього протягом цілого року є робота. У тракторі втілилась споконвічна мрія хлібороба - знайти собі надійного помічника у нелегкій селянській праці.

Трактор не просто виконує якусь одну роботу. Поєднуючись з іншими сільськогосподарськими машинами і знаряддями, він щоразу перетворюється: з плугом він орач, з причепом - транспортний засіб, з комбайном - збиральна машина. Трактор сіє, вносить добрива, жне, викачує воду, прокладає траншеї, корчує дерева, обслуговує ферми... Крім цього, він бере безпосередню участь у збиранні різних сільськогосподарських культур. Усе, що вирощено у полі, повинно бути зібрано в короткий термін, і тракторист - найактивніший учасник цього процесу.

 Загальна характеристика професії тракториста-машиніста

Вміє управляти різними видами тракторів, збиральними комбайнами, вантажними машинами. Стежить за їхньою технічною справністю та здійснює нескладний ремонт техніки. Виконує оранку, посів, збирання, транспортування врожаю тощо. Під час роботи спостерігає за показаннями приладів, стежить за станом машини. У період посівної та збиральної кампаній робочий день ненормований. 

Вимоги до професійної підготовки

   Потрібні знання з фізики, біології, геометрії, теорії машин і механізмів, металознавства, агротехніки тощо.

   Необхідні знання з призначення та навички використання слюсарних інструментів, уміння складати та розбирати електроприлади.

 

   Повинен знати:

-          правила експлуатації і технічного обслуговування тракторів, комбайнів, всіх типів сільськогосподарських машин, що агрегатуються з ними, транспортних засобів;

-          вимоги до комплектування машинно-тpактоpних агрегатів для виконання механізованих робіт;

-          ознаки та причини основних несправностей тракторiв, сільськогосподарських і меліоративних машин та способи їх усунення;

-          системи технічного обслуговування та ремонту тpактоpiв, сільськогосподарських і меліоративних машин; особливості обслуговування машин у разі застосування хімічних засобів захисту рослин;

-          правила дорожнього pуху i правила перевезення вантажів; правила зберігання та способи захисту від корозії тpактоpiв, сільськогосподарських і меліоративних машин;

-          основи організації, оплати пpацi та економічних відносин у сільськогосподарському виробництві; правила охорони пpацi під час експлуатації та обслуговування тpактоpiв, сільськогосподарських і меліоративних машин;

-          правила техніки безпеки і дорожнього руху.

Вимоги до індивідуальних особливостей спеціаліста:

Ø  фізична сила та витривалість;

Ø  достатня гострота слуху;

Ø  достатній об'ємний окомір;

Ø  точна сенсомоторна реакція;

Ø  стійкий інтерес до роботи з технікою;

Ø  технічна спостережливість і кмітливість.

Медичні протипоказання

Робота не рекомендується людям із серцево-судинними захворюваннями, хворобами опорно-рухового апарата (радикуліт, артрит тощо), вираженими дефектами органів зору та слуху, нервово-психічними розладами.